PERNIAGAAN APA YANG BAGUS



Soalan lazim yang ramai bertanya. Perniagaan apa yang boleh jadikan kita usahawan jutawan?
 
Selalunya saya akan tanya balik kepada yang bertanya. Rasa-rasanya perniagaan apa? Dan jawapan yang saya selalu dapat…
  • Perniagaan hartanah
  • Perniagaan construction
  • Perniagaan telekomunikasi
  • Perniagaan restoran…
  • Perniagaan insuran
  • Perniagaan MLM....
  • …dan sebagainya!
Hendak tahu jawapannya? Jawapannya mudah sahaja adalah….

Semua perniagaan boleh buat anda jadi jutawan!  ... Sebab itu saya selalu katakan... bisnes semua adalah bagus..yang penting HALAL (berkat REZEKI!!) dan SAH di sisi UNDANG2 negara... namun kenapa masih ramai yang GAGAL !!!!! .. mungkin kerana FATAL ASSUMPTION made ??? (baca buku Michael E Gerber on Why Most Small Businesses Don't Work and What to Do About it)

Tak kira apa sahaja perniagaan, kita boleh jadi usahawan jutawan. Tak percaya? Lihat sahaja semua industri… bukankah ada jutawan yang tercipta?
  • Jual produk kecantikan boleh jadi jutawan tak? Tentunya boleh… usahawan Sendayu Tinggi, De Navichee dan ramai lagi telah membuktikannya!
  • Jual kasut boleh jadi jutawan tak? Tentunya boleh… siapa tak kenal Jimmy Choo, usahawan jutawan kelahiran Malaysia yang menempa nama sampai ke Hollywood!
  • Jual perkhidmatan design boleh jadi jutawan? tentunya boleh…
  • E-Commerce  .. boleh jadi JUTAWAN... ramai.. Irfan Khairi, ND Lala, Khairol R... Amazon.com...
Jual baja boleh jadi jutawan? Jual kacang boleh jadi jutawan? Jual keropok boleh jadi jutawan? Jual ikan boleh jadi jutawan? Jual basikal boleh jadi jutawan? Jual dompet boleh jadi jutawan? Jual gitar boleh jadi jutawan?

Semuanya boleh. Sebut sahaja apa sahaja industri dan pastinya ada usahawan jutawan dalam industri tersebut!
Oleh itu, berhenti dari mencari alasan industri ni tak boleh… indistri itu tak boleh… industri ni susah dan sebagainya. Semua industri boleh mencipta usahawan jutawan. Ianya bergantung kepada usahawan – ANDA – sendiri! Kalau tak jadi usahawan jutawan, bukan salah industri. Tetapi SALAH KITA.

Ustad Haji Hayat, orang Semenyih mampu meraih RM500,000 dalam masa 3 bulan dengan hanya menjual Koyok kaki.

Ada yang menjual minyak wangi !!! ONE DROP perfume !! .. ramai yang menjadi jutawan!!! anda boleh melihat... banyak banner di sepanjang jalan!!!!  Janganlah pula bila anda baca post saya ni terus cadang nak jual koyok kaki dan mnyak wangi pula...

Ada strategy dan teknik dia untuk berjaya... belajarlah teknik2 ini......belajar, belajar, belajar dan belajar dulu !!!! Cari mentor ANDA.... ingat bukan biz yg kita cari... tapi adalah MENTOR !!!!  yang boleh memberitahu kita teknik.... mcm mana

1 - nak dpt RM100, RM200 atak RM4000 sehari atau lebih
2 - nak jadi jutawan dlm tempoh 10 bulan ... 1 tahun... !!
3 - nak mengekalkan.. kekayaan..!! (mana nak invest !!)..

Dlm byk2 perniagaan.. utk new comers yg tidak mempunyai modal yang besar... saya menasihati anda bermula dengan perniagaan.. E-Commerce dan E-Networking sebab MUDAH... tidak perlu set up syarikat (nak set up Sdn Bhd kena ada RM2500 - bagi ke SSM)... x perlu fikir office nyer infrastructure... tak perlu set up... marketing system.... semua ni memerlukan modal yang tinggi... x perlu fikir about gaji pekerja.. dan siapa yang saya perlu ambil untuk menjadi kerani, akauntan, driver lori, dan pegawai pemasaran.. dan etc.. tak perlu pikir .. pasal company secretary, AGM dan byk lagi....

ok lah .. ada org kata... buat apa RM2500... set-up ENTERPRISE company sudah ler... pergilah... modal dalm RM100-150 (bagi ke SSM).. tiap2 tahun... kena pikir duit lesen...nak kena pikir nak jual APE? PASARANNYA? marketing lagi?... dan mcm2.. lah... kekadang kerja sebelum ayam berkokok dah mula... ayam dah tido.. dan balik rumah lagi..!! tgk hujung bulan.. adehh..!! poket.. tembus juge!!!

MODAL  utk memulakan perniagaan e-commerce + e networking  ..bergantung kepada diri kita... tapi jgnlah kita hendak melabur... RM1... tapi hendak pulangan RM 1 juta...


TAPI IANYA TIDAK MUSTAHIL... JIKA ANDA FAHAM TEKNIK UTK MENGANDAKANNYA .. (THE POWER OF MULTIFICATION!!!) 

YANG PENTING!!! 

1 - BUANG ALASAN NEGATIF
2 - KATAKAN 'YA' pada peluang yang datang
3 - BELAJAR... BELAJAR.. BELAJAR !!!!!!
4 - JANGAN MUDAH PUTUS ASA..... dan


F - Forget
O - other
C - company (bisnes)
U - Until
S - success .....


JUMPA ANDA DI PUNCAK KEJAYAAN !!!!